Saturday, 5 April 2014

Perjuangan pertama dan terakhir.

Bismillah..
Sekarang berada dalam perjalanan ke UPSI untuk pertandingan sukan Pencak Silat, MASUM 2014.

Tak sangka dah sampai masanya. Berbekalkan training untuk kategori Ganda selama lebih kurang 5 minggu sahaja. Daripada Z-E-R-O, sampailah dah ada confidence sikit untuk bertanding nanti.

Medal tak menjadi target, walaupun ada keinginan di situ. Sebab sedar tahap permainan diri sendiri di mana. Tapi aku hanya kejarkan pengalaman.

Pencak Silat; satu sukan yang aku tak pernah terfikir untuk join pun. Sebab tak pernah terdedah pd silat. Dan terjebak dalam silat ni satu kebetulan. Kalau bukan sebab terasa nak join any sports berkenaan martial arts, dan kalau bukan sebab countrymate ada dalam team, aku pun mungkin tak berada di mana aku berada sekarang.

Join sebab suka2, for fun, & mahukan something different, untuk out of class activities. Sejujurnya, aku rasa sangat selesa dari 1st day lagi join training. Dan selalu sangat look forward to Mondays and Thursdays. Sebab bile datang training dan jumpa mereka, terlupa beban dan stress utk academic matters. They are my happy pills.

And it's an honour dapat jadi team manager dua kali. Not only i get to spend my time with the team, but it has also built my confidence and management skills to another level.

Pastu tetibe pulak cikgu pilih untuk main Ganda untuk gantikan partner Dira. Mula2 agak susah nk terima apa yg diajar, mungkin sebab hati masih pd jurus tunggal. Tapi pelan2 cuba untuk terima, ikhlaskan hati, & have fun. Masa tu baru rasa seronok training ganda. Tapi at the same time tertekan, sebab nak kejarkan belajar buah dalam masa yang sangat singkat. Tengok partner pun mcm down je sbb aku ni tak dapat2. No, i'm not a fast learner. Haha. Tapi dalam terkejarkan training + studies, after around 5 weeks, Alhamdulillah "intensive course" completed. Memang tak mantap, permainan ganda yang tak nampak logiknye lagi. Tapi mungkin setakat ni yang aku mampu, dan mohon doa, supaya segalanya berjalan lancar masa pertandingan, dan tak lupe apape. :)

Sem ni banyak korbankan masa academics demi Silatteam. Memang patut kena marah. Tapi sebab nak spend remaining months before graduation dengan diorang. & banyak kali terdetik, "kenape bile da 4th year baru kenal diorg?" Sedih, tapi redha. Takpe, sebab dalam masa setahun lebih da join team ni, memang sangat bersyukur dipertemukan dengan mereka.

Terima kasih atas segala sokongan dan dorongan yang diberikan. Mintak maaf atas segala kesilapan. Sayang korang. <3

IIUM SILAT TEAM - MASUM 2014

No comments: