Tuesday, 20 May 2014

Life is like a prototype.

Salam pembuka bicara.

Hmm.. setiap orang ada persepsi yang berbeza tentang kehidupan. As for me, LIFE.. is like a prototype. :)

Kenapa?

Well I had only understood what a prototype is, after minoring in ICT. It is like a working experimental model of a system or a product, which is not yet in its perfect working condition. But it is an ongoing process of continuous designs and developments, errors are discovered along the way, feedbacks are received.. testing, analyzing and changes are done simultaneously. Only after all those long-term period of tedious works, then you may present, publicize, establish, or manufacture your finished system or product for your targeted end users.

Begitu juga kehidupan. :')

Hidup kita ni bagaikan satu system yang kita design sendiri from scratch. We started to design this system sedikit demi sedikit, since the day we were born. As we grow older, we develop new ideas and thoughts, new beliefs,new habits, new experiences, new dreams, new hopes, and new wishes, as to how we want our life to be.

Along the way, we meet so many people, who might or might not make differences to our life. We live, we laugh, we love, we make mistakes, and we learn. We err because we are human, we are imperfect beings. Then we get feedbacks, comments, advises from those people around us. And only after we realized and learnt from our mistakes,.. we make changes, for a better life, for a better system.

These processes are on repeat, throughout our whole life. And without us realizing, these processes are the contributing factors to how our life are being shaped.

Tapi seringkali kita lupa dan alpa, lalai dengan keseronokan duniawi, kita lupa tanggungjawab ukhrawi. Kita sibuk nak design system kehidupan seperti yang kita impikan dan idamkan, tapi kita lupa, sebenarnya the final product of this life, is to be presented to Him. To Allah.

Sebab nanti, satu hari nanti, bukan manusia lagi yang akan judge kehidupan kita, tapi Dia. Nanti, bukan prototype yang kita nak present kepada Dia, kita dah tak ada masa lagi nk make changes to the flaws in our prototype, semuanya nanti hanya mampu kita serahkan dan bertawakkal sahaja. Cantik ke buruk final design kita tu, Dia penentu segala. Allahu. :'(

Banyak, banyak sangat flaws and mistakes yang boleh aku detect dalam prototype kehidupan aku sekarang ni. Padahal masih muda, masih di bawah jagaan mak ayah, kahwin pun belum, calon entah bila mahu jumpa, kalau ada yang sudi, aku terima (#eh), hmm nama pula pelajar universiti, universiti islam antarabangsa. Tapi apa yang aku buat dalam kehidupan seharian, tak seperti yang aku idamkan, dan bukan seperti tanggapan orang lain terhadap aku. Aku nak semuanya yang baik, aku nak semuanya yang sempurna. But what are dreams without actions? Insaflah wahai diri.

Teman-teman dan keluarga, ku mohon bimbingan dan dorongan andai jauh tersasar. Kerna diri ini lemah.. iman dan hati sentiasa diuji. Tapi aku mahu dan akan sentiasa mencuba sedaya upaya, untuk jadikan prototype kehidupan ini yang terbaik buat diri, yang dapat aku banggakan bilamana aku bertemu Dia untuk kuserahkan segalanya, suatu hari nanti. Namun aku sedar aku hanya insan biasa, tiada yang sempurna, melainkan Dia.

Tapi satu perkara yang kita harus sedar.. we are limited editions of Allah's creations. So.. peluang yang kita ada dan masih berbaki untuk kita buktikan yang kita benar-benar limited edition, jom kita gunakan sebaiknya. Kita gunakan peluang ini untuk kita perkemaskan design prototype kehidupan kita, moga ia akan memberi manfaat pada suatu masa nanti bila Allah panggil kita ke 'sana'.. InsyaaAllah..

Assalamualaikum. :)



P/s: Mohon doa agar inspirasi mengarang seperti ini sama seperti 3 exam papers yang berbaki. #tepukdahi

No comments: