Friday, 20 June 2014

Syukur.

Bismillah, walhamdulillah.
Exam results dah keluar baru tadi. Syukur kerana lulus. Dah memadai sebab tak set target apape pun sem ni. Dengan busy lain macam plus carry marks o.k - k.o plus exam timetable sume awal, preparation pun ala kadar, so main rempuh je exam. Tapi alhamdulillah, mungkin Allah tolong. So agak tenang bile tengok results tadi. And macam selalu, results for ict subjects are better than my major courses. Haha Nak tukar major da terlambat eh. So, second degree maybe? Hee.

Yang mungkin rasa down sebab results tk memuaskan, while you still have time, try harder. InsyaaAllah Allah bantu orang yang berusaha. Man jadda wajada. ;)

---------------

Saat diri terasa buntu haritu, aku musyawarah dgn makayah. Tanya pendapat diorang pasal future plans. Ada keinginan nak blaja full-time lagi, kalau boleh nak pegi jauh2, nak enjoy student life and nak keep exploring while masih single. 

Tapi... aku rasa aku lebih diperlukan di sini. And it's decided, insyaaAllah. Nak go with the plan untuk kerja sambil belajar, macam ayah suggested jugak. And ayah pun cakap, "Kerja tak menjadi penghalang untuk sambung belajar, in fact, you get two things at once, cuma mungkin process dia akan mengambil masa". Ayah is always wise when giving his thoughts. Banyak je pendapat yang ayah bagi haritu, tapi cukuplah sekadar aku faham yang makayah nak aku ada kat sini. And as a grown up child, it's time for me to take responsibility and contribute balik to the family, ye dak? Kalau ni yang terbaik, moga dipermudahkan urusan.

Lagipun, nak teman mak. Kesian kat mak anak2 dia sume jauh2 huhu. Cukup untuk few years back ni, kakak and abg blaja kat Makkah, aku blaja kat KL. Ayah busy dengan kerja pun balik tak tentu. Tinggal mak dengan abg no.1 yang masih membujang. Nanti, abg no.2 kawen, tinggal Malaysia. Kakak lepas habis blaja, tinggal Malaysia jugak. Aku yang masih belum ade sesape, baik berkepit ngan mak dulu. Haa.

Kerja pula? Nak kerja apa? Haha. Lagi satu benda yang buat serabut dalam kepala. Masa aku amik IRK, memang aku tak fikir untuk bekerja dalam bidang ni. Aku amik sebab minat. Sebab dah 12 tahun belajar kat madrasah, diri ni dah sebati dengan pelajaran agama. Tapi untuk peluang bekerja, aku taknak dlm bidang ni. Mengajar apatah lagi. But if you think that my 4 years of studying QS is wasted, then you're wrong. Definitely not. In fact, bersyukur sangat to be enrolled in this course, alhamdulillah.

Therefore, I decided to minor in IT. Being part of my interest, it will insyaaAllah help me in my future. And considering that I got pretty good results for almost all ICT courses that I took, I wish to go deeper into it after graduation. Doakan! :D

Pastu sekarang ni while tengah free2 dah kene start seeking for a job juga. Semalam dah update resume and uploaded to JobsCental. Risau jugak sebenarnya kalau2 Singapore ni cam cerewet kalau tengok education background pastu diorang taknak terima. But today, unexpectedly dapat 2 calls from different companies for job interviews! :OO Syukur sebab Allah mudahkan jalan. Walaupun the jobs offered is not under my profession, tapi macam tak sangka, orang yang call and tanya "Are you still looking for a job?". It enlightened me. Sebab it gives hope that insyaaAllah lepas grad nanti, nak dapatkan kerja tak sesusah yang disangka. 

But for the two job interviews offered tadi tu, I just had to give it a pass. Hahah. Sebab kan dah nak start short sem. And short notice untuk siapkan apape documents pun. Huhu. Takpe, tunggu grad nanti,  dah ada degree, lebih mudah urusan dengan izinNya. :)

Dan istikharah juga penentu. Mohon doa.
Assalamualaikum. ^^

No comments: